KARELA

Momordica charantia

V Indii i v zahraničí sa Karela je ako zelenina. Karela je po Amalaki jedna z hlavných plodín produkujúcich vitamín C. 100 g Karely obsahuje 188 mg kyseliny askorbovej.

Účinky

Novodobé výskumy dokazujú, že obsahuje zlúčeniny, ktoré ovplyvňujú hladinu cukru v krvi. Preukázali tiež, že zložka Charantin je účinnejšia ako tolbutamid (orálne užívané hypoglykemikum) pri znižovaní hladiny krvného cukru. Ďalšiou zložkou je polypeptid P chovajúci sa ako polypeptidinzulínu, ktorý znižuje hladinu cukru u osôb trpiacich cukrovkou typu 1 (na inzulíne závislých). V ajurvéde sa používa pri anémií, horúčkach, cukrovke, kožných ochoreniach, zápche, začervení, rôznych zápaloch, otravách a celkovej oslabenosti.

Tráviaca sústava

​​zápchy
​​zápal pankreasu
​​regulácia trávenia
​​črevný paraziti

Ochorenia endokrinnej sústavy

​​diabetes
​​nadmerný smäd

Ochorenia obehovej sústavy, krvi
​​anémia
​​slabý žilný systém
​​zlé prekrvenie končatín

Ochorenia kože

​​ekzémy
​​kožné ochorenie v súvislosti s cukrovkou