KARELA
Momordica charantia
V Indii i v zahraničí sa Karela je ako zelenina. Karela je po Amalaki jedna z hlavných plodín produkujúcich vitamín C. 100 g Karely obsahuje 188 mg kyseliny askorbovej.
Účinky
Novodobé výskumy dokazujú, že obsahuje zlúčeniny, ktoré ovplyvňujú hladinu cukru v krvi. Preukázali tiež, že zložka Charantin je účinnejšia ako tolbutamid (orálne užívané hypoglykemikum) pri znižovaní hladiny krvného cukru. Ďalšiou zložkou je polypeptid P chovajúci sa ako polypeptidinzulínu, ktorý znižuje hladinu cukru u osôb trpiacich cukrovkou typu 1 (na inzulíne závislých). V ajurvéde sa používa pri anémií, horúčkach, cukrovke, kožných ochoreniach, zápche, začervení, rôznych zápaloch, otravách a celkovej oslabenosti.
Tráviaca sústava
zápchy
zápal pankreasu
regulácia trávenia
črevný paraziti
Ochorenia endokrinnej sústavy
diabetes
nadmerný smäd
Ochorenia obehovej sústavy, krvi
anémia
slabý žilný systém
zlé prekrvenie končatín
Ochorenia kože
ekzémy
kožné ochorenie v súvislosti s cukrovkou
