Je možné vypadať a cítiť sa stále na 30 rokov?

Ritta Oprchalová

spoluzakladatelka značky Tarani

Od svojich dvadsiatich rokov pravidelne pijem čerstvé ovocné a zeleninové šťavy, milujem všetko čerstvé ovocie a zeleninu.

Za tú dobu som si odskúšala vegetariánskej, makrobiotickej, vegánske a iné alternatívne jedálničky a s istotou môžem dnes povedať, že sa nič nevyrovná čerstvé, živé a nevarené strave. Jedine potom sa cítim, ale aj vyzerám najlepšie.

Vaša Ritta

Výživa

Prečo je pre nás dôležitá?

ČLOVEK môže jesť skoro všetko, ale len minimum z toho ho naozaj VYŽIVUJE a dokáže naštartovať ozdravné A OMLADZUJÚCE funkcie v tele.

Výživná strava (Výživa) - jej doslovný preklad, znamená, že je to jedlo, ktoré dokáže dodať nášmu telu energiu a obnoví a regeneruje telesné tkanivá bez minimálnych odpadových produktov. Je to strava prospešná a telo ju prijíma ľahko a rýchlo.

Výživná strava v sebe zahŕňa živej vitálne, aktívne látky (aktívne molekuly a atómy), ktoré dodávajú potrebné enzýmy, vitamíny, stopové prvky, ktoré naše telo okamžite využíva a spracováva podľa svojich potrieb.

Vďaka tomu sa cítime ľahko, máme veľa energie a naše telo vyzerá sviežo a mladistvo.

Naše telo sa vďaka výživnej strave neustále omladzuje a regeneruje. Všetky orgány, tkanivá a všetky naše bunky sa dokonale a harmonicky obnovujú. Naša imunita je silná, a preto sme odolní voči chorobám. Všetky naše vnímanie a zmysly sú ďaleko rozvinutejšie. Ak máme telo zdravé aj naše intuícia je na ďaleko vyššej úrovni. Naša myseľ je pokojná, stabilná a odolná voči stresu. Vďaka správnej funkcii našich hormónov máme radostnejší náladuužívame si každý deň naplno.

Výživa je rovnako ako pre telo, tak i myseľ nepostrádateľná.

Dokonalá kombinácia potravín

Ako je dôležité umenie podporiť trávenie v žalúdku

Ak budeme dobre rozumieť chemickým pochodom v našom tele, budeme dobre chápať, že kyslé a zásadité látky sa po zmiešaní vzájomne neutralizujú.

Preto, keď si dáme klasický obed - mäso a zemiaky, dostanú sa do žalúdka súčasne a náš žalúdok začína okamžite vylučovať kyslé tráviace šťavy, aby si poradil s mäsom a zásadité, aby sa vysporiadal so zemiakmi.

V skutočnosti sa v žalúdku vylučujú len minimálne zásadité šťavy. Keď žujeme potravu obsahujúce škroby, vylučujú sa sliny, ktoré nasýti škroby alkáliami (zásadami). Tie sú potom prehltnuté a prídu v žalúdku do kontaktu s kyselinou.

Potrava je v žalúdku preto, aby bola strávená, ale pretože sa kyslé a zásadité látky vzájomne rušia, nie sú k dispozícii žiadne tráviace šťavy, ktoré by mohli vykonať potrebné funkcie.

V žalúdku má jedlo zotrvať maximálne 3 hodiny, ďalej má strava postupovať do tenkého čreva. Žalúdok má jedlo rozkladať, aby v tenkom čreve mohli byť živiny ďalej vstrebávané a využívané.

Ak však žalúdok nie je schopný jedlo do 3 hodín dokonale natráviť, jedlo leží v žalúdku a kazí sa.

Určite sme niekedy sami pocítili aj 6 až 8 hodín po jedle ťažkosť žalúdka - jedlo nebolo strávené z dôvodu nezlučiteľnosti nakombinovaných potravín.

Obvykle to bývajú  PROTEINY (bielkoviny) a ŠKROBY (cukry,sacharidy,glycidy)

- Nestrávené proteiny sa rozkladajú.

- Nestrávené škroby fermentujú (kvasia)

Fermentácia (čiže kvasenie) - skrátene kvas, je premena látky za účasti enzýmov mikroorganizmov, pri ktorej prebiehajú v dôsledku metabolickej aktivity mikroorganizmu chemické premeny organických látok, zvyčajne sacharidov a vznikajú látky energeticky chudobnejšie alebo sa nové látky syntetizujú.

To má za následok vetry, nadúvanie a pálenie záhy - vždy to má rovnakú príčinu - zahnívaniu potravy v tráviacom trakte hlavne v žalúdku.
 
Ľudský žalúdok teda nemôže zároveň efektívne spracovať PROTEÍNY a ŠKROBY!

Zásada vs. kyselina

Ďalším a podstatne dokonalejším spôsobom delenia stravy je pochopenie logiky prevahy kyselín alebo zásad v každej jednotlivej potravine a ich následná konzumácia takým spôsobom, aby potrava bola celkovo zásadotvorná, aj keď určité množstvo kyselinotvorných potravín telo tiež samozrejme potrebuje.
 
Proti predchádzajúcemu spôsobu delenia stravy je tento systém delenia potravín k pochopeniu oveľa zložitejšie.

Mimo jednoznačne kyselinotvorné a veľmi škodlivé potraviny, medzi ktoré patrí hlavne biele jedy, mlieko, múka, cukor a všetky výrobky z týchto surovín, môže takmer každá zásadotvorná potravina zmeniť svoju reakciu v organizme na kyselinotvorné, ak je použitá nesprávnym spôsobom.
 
Tým sa tento systém stáva veľmi zložitý na pochopenie aj aplikáciu v bežnom živote.

Avšak na druhej strane je potrebné si uvedomiť, že to je základ k dobrému zdraviu a vyplavenie prebytočných kyselín z organizmu.

U väčšiny civilizačných chorôb vyvolá spravidla veľmi pozitívnu reakciu tela, orgánov a imunitného systému. Väčšinou sa rýchlo rozbehne proces regenerácie a návratu do normálu, preto je potrebné si celú logiku dokonalejšie osvetliť.

Všetka skonzumovaná potrava je, zjednodušene povedané, spracovaná viac či menej žalúdkom a táto natrávená kaša sa posunie ďalej do dvanástnika, tenkého a následne hrubého čreva. V črevách začne polopriepustnou črevnou stenou vstrebávanie živín, ale bohužiaľ aj škodlivín do krvného riečišťa, a to sa teda pri správnej strave zaplavuje zásadami a pri nevhodnej strave kyselinami.

Tvorba kyselín pri trávení

Pre ilustráciu je uvedený aj nasledujúci prehľad, ktorý ukazuje niekoľko typických potravín, požívatín a činností spojených s nadmerným množstvom kyselín, ktoré nám berú silu a zdravie:

  •  mäso a mäsové výrobky - kyselina močová (bravčové mäso - kyselina sírová a dusičná),
  • sladkosti, cukor, výrobky z bielej múky - kyselina octová,
  • sladidlo - kyselina mravčia,
  • nealkoholické nápoje (sýtené a sladené) - kyselina fosforečná,
  • káva, čierny čaj, červené víno - kyselina tanínová,
  • lieky proti bolesti - kyselina acetylsalicylová,
  • nadmerná telesná námaha - kyselina mliečna,
  • stres, hnev - kyselina soľná.

Živočíšna vs. rastlinná strava z pohľadu zdravia

Predtým, keď sa mäso na stoloch našich predkov objavovalo sporadicky, bolo ďaleko menej ochorení ako je rakovina zažívacieho traktu, vysoký krvný tlak alebo cukrovka 2 typu. Podobne to majú aj dnešné vegáni a vegetariáni, ako potvrdila Americká dietetická organizácia ADA.

Strava extrémne bohatá na živočíšne potraviny je prekysľujúca, zaťažuje orgány (pečeň, obličky), je plná cholesterolu a zvyšuje riziko cievnych ochorení. Táto strava síce pri športe funguje, ale je len otázkou času, kedy prídu zdravotné problémy.

Naopak strava rastlinná znižuje riziko civilizačných chorôb.

Potvrdzujú to napríklad výskumy doktora Neala Barnard týkajúce sa vplyvu rastlinnej stravy na cukrovku 2. typu, obezitu, metabolizmus alebo reumatoidnú artritídu. Doktor Dean Ornish už v 90. rokoch vykonal výskumy zamerané na vysoký tlak a hladinu cholesterolu. Medzi ďalšie známe odborníkmi patrí Thomas Campbell a jeho čínska štúdie.

A je to hlavne kvôli tomu, že rastlinná strava obsahuje veľké množstvo vlákniny a fotochemikálií. Celkovo obsahuje menej tuku, hlavne tých nezdravých, ktoré majú naopak živočíšne produkty veľké množstvo.

Čo hovoria o rastlinnej strave štúdie

Dobrých, dokonca rovnako kvalitných výsledkov ako s živočíšnou stravou pri budovaní svalovej hmoty a športových výkonoch, možno získať aj pomocou rastlinnej stravy.

  • protizápalové účinky, naopak konzumácia mäsa a vysoká hladina cholesterolu tvorí a zhoršujú v tele zápal, ktorý môže vyústiť v bolesť a zhoršiť športový výkon a regeneráciu.
  • Udržuje silné srdce, čistí tepny, znižuje krvný tlak, cholesterol i telesnú hmotnosť.
  • nízky obsah nasýtených tukov a cholesterolu, tým pomáha normalizovať viskozitu a hustotu krvi. Vďaka tomu sa do svalov dostane viac kyslíka a zlepší sa športový výkon.
  • Zlepšuje arteriálnej flexibilitu a priemer, čo vedie k lepšiemu prietoku krvi. Jedna štúdia zistila, že aj jedno jedlo s vysokým obsahom tuku, ako napríklad klobásy a vaječné McMuffin, zhoršuje funkciu tepien po niekoľko hodín.
  • Obsahuje viac antioxidantov. V porovnaní s ľuďmi u silných mäso, majú ľudia na rastlinnej strave viac antioxidantov, ktoré pomáhajú neutralizovať voľné radikály. Voľné radikály vedú k svalovej únave, znížené športové výkonosti a zhoršenej regenerácii.
  • Má nízky obsah tuku, vysoký obsah vlákniny a znižuje telesný tuk. Znížený telesný tuk je spojený so zvýšenou aeróbne kapacitou - alebo schopnosťou používať kyslík k cvičeniu. Štúdie ukazujú, že športovci na rastlinnej strave zvyšujú svoje maximálne množstvo kyslíka, ktoré môžu používať pri intenzívnom cvičení - čo vedie k lepšej vytrvalosti.

To, že by rastlinná strava neobsahovala dostatok bielkovín, je už prekonaný mýtus.
 
V dnešnej dobe je čím ďalej tým viac športovcov, ktorí sa stravujú iba rastlinnou stravou a dosahujú perfekné vysledky. Zhodujú sa na tom,že rastlinná výživa ich urobila silnejších a rychlejších športovcov  ako boli.
Cítia sa výborne a často vystupujú ako aktivisti a rečníci  na vegánskych akciách.

Návykovosť bežného jedla

„Závislosť na varenom jedle považujem za najkrutejšiu z všetkých závislostí, pretože pramení z nežiadúcej a dokonca i najposvätejšej ľudskej potravy.“ (Popisuje Victoria Boutenko vo svojej knihe – 12 krokov k Surovej strave)

Chlieb, mlieko, mäso, cukor a soľ sú pravdepodobne najnávykovejších potraviny z bežného jedla. To je tiež dôvod, pre sa už po tisícročia používajú a stali sa základnou súčasťou života a kultúry.

Preto sa tiež návykové látky ako tabak, konope, čokoláda, káva, alkohol nakoniec rozšírili do celého sveta, hoci je vynašla jedna osoba v jednej krajine. Výsledkom je, že najrôznejšie návykovej látky vo svojom súhrne dnes zabíjajú tisíce ľudí a predstavujú obrovský sociálny problém. Nazhromaždili sme toľko potravín s návykovými vlastnosťami, že naše stravovacie voľby viac menej odvodzujú od toho, akú mieru pôžitku získavame z jedla namiesto toho, aby sme sa riadili jeho výživnou hodnotou.

Kedykoľvek človek v priebehu histórie objavil nejakú návykovú látku, už ju nikdy o svojej vôli neopustil, jej konzumácia sa naopak rozšírila.

Prechod na zdravú stravu je veľmi radikálny.

Musíme sa zriecť akýchkoľvek bežných varených jedál, na ktoré sme boli doposiaľ zvyknutí.

Zo začiatku sa cítime veľmi dobre, ľahko, prestávajú nás bolieť určitej časti tela a získavame pomaly viac energie.Po určitej dobe sa však môžu dostaviť nezvládnuteľné chute na starú stravu. Pôjdete okolo pekárne a ucítite vôňu chleba alebo okolo cukrárne a uvidíte vystavené zákusky, to všetko vo vás bude evokovať spomienky z detstva alebo z doby, kedy ste zažívali niečo príjemné.

Vybaví sa vám to vždy v situácii alebo vo chvíli, keď budete prežívať aktuálne nejaký problém. Vaše telo môže mať po určitom čase čistení stav, kedy bude chcieť vylučovať väčšie množstvo toxínov, a to rozhodne nie je pre vás príjemná záležitosť. Tento stav je veľmi emočne ťažký. Po období príjemných euforických stavov pri prečisťovaní sa zrazu začnú ukazovať denné okamihy únavy, smútky, hnevu alebo iné negácie. Sú to prechodné stavy, ktorým zo začiatku nerozumieme a nechápeme prečo sa nám dejú, keď sme sa celý čas detoxikácie cítili báječne.

Musíme si uvedomiť, že naše telo je veľmi chytré a presne vie, čo je pre neho dobré. Musíme mu začať dôverovať a pochopiť, že nič sa nedeje len tak.

Vyplavovanie škodlivín z tela sa môže prejavovať prechodným stavom negácie, smútku. Je potrebné v tejto situácii nepoľaviť, a práve naopak podľa chuťou nájsť vždy alternatívu tak, aby naše chuťové poháriky boli uspokojené. Pritom ale telo, aby stále bolo vyživované a malo dostatok síl na odstránenie odpadových látok.

Chute sa môžu meniť, niektoré sa môžu opakovať. Najviac sa opakujúce chute sú na sladké, slané, mäsité, tučné potraviny, ktoré sú hutné a skôr nám viac zaplnili žalúdok.
Chute na sladkosti, zákusky, múčniky, buchty, sladké pečivo nahradíme pravidelným jedením ovocia, ovocných šalátov, čerstvých ovocných štiav a sušeného ovocia. Vždy by sme mali mať pri sebe vrecúško sušených sladkých datlí. Tie nám pomôžu zahnať nezdravé chute na sladkosti. Ak vydržíme, za krátku dobu chute na nezdravé sladkosti sladené bielym cukrom prejdú a my pocítime oslobodzujúci pocit. Chute na mäso a slané nahradíme oriešky, ktoré si môžeme trošku osoliť čiernu soľou.

Tieto chute sú spojené s prekyslením tela pri detoxikácii. Je vždy len určitá denná fáza odbúravanie zastaraných toxínov a odpadových látok. V tejto fáze je telo viac kyslé a má väčšiu potrebu draslíka. Ak je hladina draslíka znížená, telo nedokáže dobre neutralizovať kyseliny.

Ovocie a zelenina obsahujú látky, ktoré kyseliny neutralizujú. Živočíšne bielkoviny a obilniny väčšinou ale nie.

Preto pri detoxikácii, ak nebudeme mať tieto nezdravé chute pod kontrolou a nenahradíme je zdravú variantom, prekyslenie sa ešte viac zvýši. Trávením tejto nezdravej stravy sa nám detoxikačné procesy v tele zastaví. Reakcia tela potom budú pri detoxikácii viac razantný.

Komunikovať spolu môžeme hneď, stačí

zavolať +421 948 780 988 alebo napísať info@tarani.sk